Mijn ervaringen met een consulent van De Einder

Mijn ervaring begon met een mailtje aan De Einder, dat ik graag contact met een consulent wilde.
Ik moest een aantal vragen beantwoorden en wat gegevens verstrekken. En ik kreeg alvast wat informatie.
Kort daarop kreeg ik het bericht, dat een consulent was gevonden, die binnenkort contact zou opnemen.
Ik voelde me toen al zeer serieus genomen.

De eerste mail die ik kort daarop van de consulent ontving ter kennismaking was meteen verrassend prettig, helder en vriendelijk met daarin een voorstel om telefonisch contact te hebben om desgewenst een afspraak te maken. De toon en inhoud gaven onmiddellijk het gevoel van oprechte interesse, transparantie, ruimte en vertrouwen.
Tijdens het eerste telefonisch contact werd kort uitgewisseld wat mijn verwachtingen waren en wat haar mogelijkheden waren. Er werd een afspraak gemaakt voor een huisbezoek om verder te praten (telefoneren is voor mij lastig i.v.m. slechthorendheid en de consulent reageerde hier meteen op door het telefoongesprek kort te houden; heel fijn).

De consulent legde tijdens dat eerste persoonlijke gesprek helder uit wat haar achtergrond is en wat zij mij kon bieden.
Ik vertelde haar over mijn wensen en mijn persoonlijke levenssituatie.
Zij luisterde goed en met aandacht en reageerde invoelend en begripvol.
Wij bespraken vervolgens rustig en ongehaast tot in detail het stappenplan dat ik aan het uitdokteren was, waarbij zij mij veel hele concrete informatie verstrekte en al mijn vragen geduldig en begripvol beantwoordde. Ze was in staat mijn angsten en zorgen over de te nemen stappen weg te nemen en vertelde ook precies hoe en waarbij zij mij terzijde zou kunnen staan en waar niet.
Ik voelde mij opgelucht, gezien en gesteund toen zij na een tijd vertrok. Zij had toen al uitdrukkelijk gezegd, dat ik haar altijd mocht bellen en als ik nog een keer wilde praten, ook tegen de tijd voor de laatste stap, dat altijd kon.

Wat ik heel opvallend en ongelooflijk knap vind, is haar inleving en betrokkenheid en tegelijkertijd voldoende distantie (niet afstandelijk!) om geen enkele sturing aan het proces te geven. Daar was ik me echt van bewust en juist die inzet geeft vertrouwen en is heel integer. Een heel bijzondere balans, die weldadig uitwerkt.
Tijdens de stappen van mijn plan had ik zeker nog haar morele ondersteuning en toelichtende informatie nodig, die kreeg ik ook. We mailden, belden en ze was er. Zò fijn.

Het is duidelijk, dat ik de laatste stap nog niet heb gezet. Mijn proces is bezig. En er zijn stappen gezet.
Ik hoop dat ik, door het delen van mijn zeer positieve ervaring tijdens dit toch zeer ingrijpende proces, de mogelijke schroom of drempelvrees bij anderen om in contact te komen met een consulent wat weg heb kunnen nemen.
De vriendelijke, integere, toegewijde, bekwame en vertrouwenwekkende wijze van benaderen kan m.i. zeer helpend zijn, in welk stadium een overweging of wens tot het nemen van de eigen regie over een levensbeëindiging ook is.

Louise
Rotterdam, 8 oktober 2019